VIDEOCURSUS WEBSITE BEHEER

DE ONLINE KOOKCURSUS VOOR JOUW WEBSITE
cursus inhoud
Meestgestelde vragen

WELKOM IN DE ONLINE KEUKEN 

Yes! Jij krijgt nu alle info om zelf je website te kunnen beheren. De cursus bestaat uit instructievideo’s en de meestgestelde vragen. Vragen en andere kwesties met betrekking tot de cursus mag je insturen naar info@chamediakitchen.com.

Ik wens je heel veel succes!

CURSUS INHOUD

MODULE 1:
AAN DE SLAG MET JOUW WEBSITE
MODULE 2:
AANPASSEN VAN DE HUIDIGE WEBSITE
MODULE 3:
TOEVOEGEN VAN NIEUWE ELEMENTEN
MEESTGESTELDE VRAGEN:
ANTWOORDEN OP DIVERSE VRAAGSTUKKEN

MODULE 1: AAN DE SLAG MET JOUW WEBSITE

De eerste module van de cursus! Je gaat aan de slag met jouw WordPress website. Ik adviseer om eerst te beginnen met het maken van een back-up van jouw website, zodat je daarop kunt terugvallen mocht er iets gebeuren.

Extra is om te controleren wie de gebruikers zijn van jouw website en hoe je zelf een nieuwe gebruiker toevoegt zoals een nieuwe medewerker. Het tracken van je websitebezoekers geeft waardevolle informatie voor website optimalisaties. Ga je echt grote wijzigingen aanbrengen? Installeer dan een testserver op jouw website, zodat je daar eerst in gaat werken voordat je de aanpassingen doorvoert op de website die live staat.

VIDEO’S


1. Een website back-up maken
2. Gebruikers controle en toevoegen
3. Website bezoekers tracken
4. De test omgeving instellen

MODULE 2: AANPASSEN VAN DE HUIDIGE WEBSITE

De tweede module van de cursus, je hebt al het nodige voorwerk gedaan dus het is tijd om zelf de touwjes in handen te nemen! Na het volgen van deze module heb jij alle kennis en vaardigheden in huis om zelf je website te kunnen beheren. Ik neem je stap voor stap mee in de verschillende onderdelen van een WordPress website in onderstaande video’s.

VIDEO’S

5. Het websitedesign aanpassen
6. Het kleurenpalet aanpassen
7. De lettertypes aanpassen
8. Het (hoofd) menu aanpassen
9. Een pagina aanpassen
10. De footer & sidebar aanpassen
11. Een blogbericht aanpassen
12. Weergave in Google zoekresultaten aanpassen
13. Een paginatitel en permalink aanpassen

MODULE 3: TOEVOEGEN VAN NIEUWE ELEMENTEN

Jij kunt nu jouw website beheren! In deze module leer je hoe je nieuwe elementen kunt toevoegen aan de website. Zo heb je meteen een overzicht wat er allemaal mogelijk is in een WordPress website. In de video’s begeleid ik je in het toevoegen van de nieuwe elementen zodat jouw website nog meer functies gaat krijgen. Dit allemaal naar eigen wens!

VIDEO’S


14. Een nieuw thema toevoegen
15. Een nieuwe foto toevoegen
16. Een nieuwe video toevoegen
17. Een nieuwe pagina toevoegen
18. Een nieuwe referentie toevoegen
19. Een nieuwe link toevoegen
20. Een nieuwe vertaling toevoegen

MEESTGESTELDE VRAGEN 

De meestgestelde vragen zijn ingedeeld per categorie.
Heb je nog vragen die er niet tussen staan? Stuur mij dan even een e-mail: info@chamediakitchen.com
TECHNISCH

Wat is een domeinnaam

Een domeinnaam is de eigen, unieke naam van jouw website. Een voorbeeld is ikbeginmijneigenwebsite.nl. Domeinnamen worden voornamelijk gebruikt voor het identificeren van een website. Deze domeinnaam staat voor een bepaalde code in de vorm van een IP-adres. Dit maakt jouw website over de gehele wereld vindbaar. Er zijn dus niet twee dezelfde domeinnamen beschikbaar, waardoor je gelimiteerd wordt in je keuze.

Wat is hosting

Daar waar een domeinnaam je slechts naar een bepaalde locatie leidt, is een hosting juist de daadwerkelijke locatie waar alle informatie van jouw website wordt opgeslagen. Het gaat hier om alle afbeeldingen, filmpjes, stukken tekst en al het andere dat op jouw website te vinden is. Dit moet natuurlijk ergens opgeslagen worden alvorens je het kan bekijken. Dankzij een webhostingbedrijf is jouw website 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk. Ook dit is dus essentieel om een website te onderhouden, uit te breiden en aan te passen.

Wat kost een domeinnaam en hosting

Met het kiezen van een domeinnaam en webhosting zijn kosten verbonden. Beiden sluit je voor een bepaalde tijd af. Je kan bijvoorbeeld besluiten na een jaar te stoppen met de domeinnaam en de bijbehorende hosting. Een domeinnaam kost je gemiddeld tussen de 3 en 15 euro per jaar. Deze kosten zijn van enkele factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de aanbieder, de waarde van de domeinnaam en het land van herkomst van de domeinnaam.

Hosting kan je zo duur maken als je zelf wilt. Dit begint meestal rond een paar euro per maand voor ‘normale’ websites en kan oplopen tot 40 euro per maand met allerlei dure extra diensten en schijfruimtes. In principe zit je met de beginnende pakketten voor een gemiddelde website wel goed.

Wat is een widget

Een widget moet je zien als een klein blokje op je website met een specifieke functie. Meestal worden deze aan de zijkanten van website geïntegreerd. Dit kan dus echt van alles zijn, van een zoekfunctie of een aangepast menu tot een widget waarop de recente reacties worden weergegeven.

Wat is een plug-in

Een plug-in is een klein pakketje aan software dat net als een widget een bepaalde functionaliteit aan je website toevoegt. Het is een voorgeschreven script. In tegenstelling tot een widget zijn plug-ins soms ook bedoeld voor een functie op de achtergrond.

Als je een nieuwe plug-in toevoegt, let er dan op dat deze compatible is met jouw websiteversie, wanneer deze voor het laatst bijgewerkt is, het aantal sterren en aantal installaties.

Wat is een footer en wat is een sidebar

De footer vind je helemaal onderaan je website, de één heeft een uitgebreide footer en de ander weer een simpele. De sidebar bevindt zich rechts of links van je website, het is maar hoe je het ingesteld hebt en op andere websites staan helemaal geen sidebar.

GOED GEVONDEN WORDEN

Welke naam geef ik mijn foto's en afbeeldingen

Een relevante naam. De naam van een afbeelding, ook wel de alt-tekst genoemd, is van extra waarde. Deze helpt namelijk mee bij de vindbaarheid voor zoekmachines. Kies dus een naam die qua zoekmachineoptimalisatie aansluit bij de rest van de tekst of website, bijvoorbeeld door inzet van je belangrijkste keywords.

Wat is een permalink

In je pagina zie je boven de titel de url van de website staan, dit is de permalink van de pagina. Bij het aanmaken van een nieuwe pagina of blogbericht wordt de permalink automatisch ingevuld, maar deze kan je ook naar wens nog aanpassen. De woorden die in de permalink staan moeten wel matchen met de inhoud van de pagina, dit vergroot namelijk de vindbaarheid van je website in de zoekmachines. Door het juist ingeven van de permalinks, help je de zoekmachine mee om jouw pagina’s en berichten te indexeren. Zie video 13 voor de instructievideo.

Waarvoor gebruik ik Google Analytics

In Google Analytics kun je je website statistieken inzien. Je ziet bijvoorbeeld je bezoekersaantallen, de pagina’s die het beste worden bezocht en de website verwijzingen. Door inzicht te krijgen in de cijfers, kan je daarop bijsturen en actiepunten voor jezelf maken om je website doelen te behalen.

Wat is SEO (Zoekmachine optimalisatie)

Google is de grootste zoekmachine van de wereld! Heel begrijpelijk dat je daarin hoog in de resultaten wil komen als je online zichtbaar wil zijn. Dit noem je ook wel zoekmachine optimalisatie, afgekort SEO want in het Amerikaans is het Search Engine Optimalisation.

Bij elke pagina op jouw website en bij elke blog staat een apart gedeelte met Google preview. Hier pas je de metatitle en metadescription aan. Hoe? Zie video 12. Daar kun je ook meer SEO optimalisaties vinden, de belangrijkste zet ik hieronder op een rij.

  • Links naar andere delen van je website (interne links) of naar andere websites (externe links) toevoegen
  • Externe links naar jouw pagina toe voor het verhogen van je domein autoriteit
  • Tags toevoegen met de zoekwoorden (keywords) waarover de pagina gaat én die relevant zijn om op gevonden te worden
  • Zoekwoorden waarop jij gevonden wil worden toevoegen aan de titels (Heading 1, heading 2, etc.) en in de tekst verwerken.
DESIGN

Hoe groot mag mijn foto of afbeelding zijn

Afbeeldingsgrootte: de afbeeldingsgrootte bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant heb je de bestandsafmeting, die wordt gemeten in pixels. Aan de andere kant heb je de bestandsgrootte, het ‘gewicht’, wat wordt uitgedrukt in bijvoorbeeld kilobytes of megabytes. Idealiter is je bestandsgrootte zo klein mogelijk en je bestandsafmeting zo groot mogelijk. Een hoger gewicht vertraagt de website namelijk aanzienlijk, terwijl minder pixels zorgen voor een lagere kwaliteit van de afbeelding. De algemene regel is om afbeeldingen van een hele pagina niet meer dan 2400 px in breedte en 500 kb in gewicht te maken. Voor een halve pagina gelden 1200 px breedte en 300 kb in gewicht.

Hoe kom ik aan goede foto's

Eigen foto’s of stockfoto’s? Kies voor originele foto’s of stockfoto’s van een zeer hoge kwaliteit. Een originele foto heeft altijd iets unieks, terwijl stockfoto’s van bijvoorbeeld Unsplash of Pixabay vaak een professionele look hebben. Je kan hiermee een hoop verschillende kanten op. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een professionele fotograaf om de websitefoto’s te schieten, dit gaat vaak helpen om de uitstraling van de website naar een hoger niveau te tillen.

Extra tips

Wat moet ik doen met update meldingen

Je ziet automatisch meldingen voor diverse updates, bijvoorbeeld voor een plug-in die is vernieuwd en wordpress zelf die een verbeterde versie gereed heeft.

Het is verstandig om eerst een back-up te maken van je website en vervolgens de updates uit te voeren. Het is wel belangrijk dat jouw website alle updates krijgt vanwege veiligheidsrisico’s en juiste werking van de website.

BONUS MODULE: VERDIENMODELLEN TOEVOEGEN

Jij kan nu jouw website beheren! In deze module leer je hoe je nieuwe elementen kunt toevoegen aan de website. Zo heb je meteen een overzicht wat er allemaal mogelijk is in een WordPress website. In de video’s begeleid ik je in het toevoegen van de nieuwe elementen zodat jouw website nog meer functies gaat krijgen. Dit allemaal naar eigen wens!

VIDEO’S


10. Een shop met fysieke producten

In deze video leer je hoe je een back-up van de website kunt maken met de plug-in Updraft.

10. Een shop met online producten

In deze video leer je hoe je een back-up van de website kunt maken met de plug-in Updraft.

10. Een shop met dropship producten

In deze video leer je hoe je een back-up van de website kunt maken met de plug-in Updraft.

11. Een shop met je huidige diensten

In deze video leer je hoe je een testversie maakt van je website met de plug-in WP Staging.

11. Een shop met affiliate producten

In deze video leer je hoe je een testversie maakt van je website met de plug-in WP Staging.

11. Een blog met affiliate verwijzingen

In deze video leer je hoe je een testversie maakt van je website met de plug-in WP Staging.

12. Een commissie link toevoegen

In deze video leer je hoe je kunt inloggen met je eigen gebruikersgegevens als beheerder.

12. Een foto gallerij toevoegen

In deze video leer je hoe je kunt inloggen met je eigen gebruikersgegevens als beheerder.

Privé sessie boeken? 

Je bent aan het einde gekomen van de cursus! Voor persoonlijk begeleiding voor het beheren van jouw WordPress website of strategisch advies over jouw website, sta ik voor jou klaar. Maak gemakkelijk een afspraak in mijn agenda door op onderstaande button te klikken. 

Afspraak maken

Een webshop met online en fysieke producten

✔️ Check en wijzig zelf de instellingen in Woocommerce

✔️ Weergave van je webshop pagina in je website

✔️ Controleer de verplichte pagina’s: privacy policy en algemene voorwaarden

✔️ Controleer de koppeling met de betaalprovider en de verzendkoerier

✔️ Weergave instellingen zelf kunnen aanpassen van de producten in je webshop

✔️ Zelfstandig producten toevoegen en wijzigen in je webshop

Woocommerce instellingen
Koppeling met betaalprovider & verzendkoerier
Webshop pagina instellen
Weergave van producten instellen
Verplichte webshop pagina’s
Toevoegen en wijzigen van producten 

Een footer en een sidebar op je website

✔️ Leer hoe je de weergave van je footer en sidebar kunt aanpassen

✔️ De elementen die je in de footer en de sidebar kunt verwerken

✔️ Zelfs de footer en de sidebar van je website aanpassen

Footer & Sidebar weergave
Footer & Sidebar elementen
Footer & Sidebar aanpassen

Het beveiligen van je website & een back-up maken

✔️ Maak zelf een back-up van je website middels een plugin

✔️ Een testomgeving van je website toevoegen en weer verwijderen

✔️ Het toevoegen van de algemene voorwaarden en privacy policy aan je website

✔️ Maak je contactformulier in een handomdraai AVG proof

✔️ Leer hoe je je website beveiligt met een SSL certificaat

✔️ Voeg een cookie melding toe aan je website

Algemene voorwaarden & Privacy policy
Cookie melding
AVG proof contactformulier
Website beveiligt met SSL certificaat

CURSUS INHOUD

  • De voordelen van WordPress voor jouw praktijk of salon
  • WordPress gebruiken
  • Instellingen WordPress
  • Homepage aanpassen
  • Over ons pagina
  • Contact pagina
  • Diensten pagina
  • Blog pagina
  • Webshop instellingen & producten toevoegen
  • Menu indelen
  • Footer & Sidebar
  • Beveiliging & Back-up

Back-up, testversie en inloggen met eigen gebruikersnaam

Back-up, testversie en inloggen met eigen gebruikersnaam

Website template, kleuren en lettertype

Teksten in de pagina’s van je huidige website

Afbeeldingen in je huidige website en de specificaties voor het toevoegen van nieuwe afbeeldingen

Menu indelen, toevoegen en wijzigingen aanbrengen

Een nieuwe pagina toevoegen.

Een nieuwe blog toevoegen.

Website template, kleuren en lettertype

Links naar andere delen van 

Een nieuwe blog toevoegen.

Een widget of plug-in downloaden en integreren in je website.

Wat gebeurt er op je website en hoe presteert je website.

Post- en bezoekadres

Belle van Zuylenlaan 5
4105 JX Culemborg

KvK nr: 66838398

Let’s connect