Hoe weet je nu hoe je website presteert?

Door statistieken bij te houden. Dan heb je namelijk de juiste gegevens bij de hand om verbeteringen op je website toe te passen. Je moet altijd bijhouden wat goed werkt en wat niet. Verschillende soorten content presteren naar alle waarschijnlijkheid ook verschillend. Hoe weet je dan welke optie het beste is?

Door gebruik te maken van Google Analytics. Dit is de grootste statistiekentool die momenteel wordt gebruikt.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een tool van Google die je heel handig inzicht geeft in de prestaties van je website. Het houdt onder andere de volgende onderdelen bij:

HOEVEEL BEZOEKERS KOMEN MAANDELIJKS OP MIJN WEBSITE?
WAAR KOMEN DE BEZOEKERS OP MIJN WEBSITE VANDAAN?
WELKE PAGINA’S PRESTEREN HET BESTE OP MIJN WEBSITE?

Dit is natuurlijk voor jou als website eigenaar hele waardevolle informatie. Als één pagina er met kop en schouders bovenuit steekt, dan moet je onderzoeken waar dat aan ligt. Waarom presteert die ene pagina zoveel beter? Vervolgens kun je de gevonden oorzaken voortaan toepassen op de nieuwe content die je gaat plaatsen.

Statistieken analyseren en verbeteringen toepassen

Zoals gezegd is de analyse een cruciaal onderdeel van het proces om tot een verbetering te komen. Dit proces ziet er grofweg als volgt uit:

1. GOOGLE ANALYTICS INSTALLEREN

Installeer Google Analytics op je website en zorg ervoor dat je statistieken worden bijgehouden. Dit doe je heel gemakkelijk door een code van Google Analytics aan je website toe te voegen.

2. STATISTIEKEN BEKIJKEN

Wanneer de statistieken van jouw website enkele weken zijn bijgehouden, ga je ze bekijken. Welke pagina’s presteren het beste? Wat zijn de bezoekersaantallen? Noteer de cijfers of hou ze geregeld bij. Je wilt dit zo vaak mogelijk doen, zodat je precies weet wat er allemaal speelt op jouw website.

3. ANALYSEREN

De derde stap is vervolgens het analyseren van de statistieken. Waarom presteren bepaalde pagina’s beter? Laden deze sneller? Is de content op deze pagina’s langer of gaat alle goed presterende content over één bepaald onderwerp?

Aan de hand van deze informatie achterhaal je wat wel en niet werkt.

4. VERBETERINGEN IMPLEMENTEREN

Bleek uit de analyse dat de laadtijd van bepaalde pagina’s niet goed was? Of was er één specifiek onderwerp waar de meeste bezoekers op af kwamen? Gebruik deze informatie dan om verbeteringen te implementeren.

Maak nieuwe content bijvoorbeeld vaker gefocust op dat onderwerp dat zo goed presteert. Of maak nieuwe content langer, aangezien langere content meer bezoekers op jouw website trok.

Vier stappenplan

Met het bovenstaande vier stappenplan heb je een bepaalde vaste routine in handen die op de lange termijn tot veel groei leidt. Een van de grootste valkuilen van website eigenaren is dat ze te veel op eigen ideeën inzetten. Je kan een bepaalde tekst nog zo goed en geslaagd vinden, maar als de statistieken zeggen dat die niet presteert, heb je er niet veel aan. Statistieken geven uiteindelijk de doorslag, omdat ze de realiteit weergeven.

Hulp nodig bij het lezen van de statistieken en advies nodig over welke acties je moet nemen aan de hand van je statistieken? Misschien is het website strategie traject dan iets voor jou!
Meer info over strategie traject