Website prestatie

Erachter komen wat de prestatie van je website is, is een van de belangrijkste onderdelen van optimaliseren. Je weet immers pas waar er ruimte voor verbetering is, op het moment dat je er onderzoek naar doet.

Een goede prestatie van een website is afhankelijk van een groot aantal verschillende factoren. Je kan bijvoorbeeld denken aan de laadsnelheid. Is de laadsnelheid van je website voldoende snel? Wanneer dit niet het geval is, verlies je al een hoop bezoekers voordat ze überhaupt op je website terechtkomen. Dit soort dingen zijn enorm belangrijk om te weten, om continu je website te kunnen verbeteren.

Wanneer presteert een website goed?

Of een website goed presteert, hangt dus af van meerdere onderdelen. Je kunt daarbij denken aan factoren als:

LAADSNELHEID

Hoe snel wordt de website getoond in de browser?

GEBRUIKSVRIENDELIJK

Kan de bezoeker gemakkelijk vinden wat hij zoekt?

VINDBAARHEID

Wordt de website getoond in de zoekresultaten?

FUNCTIONALITEIT VAN DESIGN

Werkt de website naar behoren?

MOBIELVRIENDELIJKHEID

Is de website geschikt op mobiele apparaten?

BEVEILIGING & UPDATES

Is de website bestand tegen indringers?

In principe is het de bedoeling dat je deze één voor één naloopt.

Hoe presteert jouw website op elk onderdeel? Het is daarbij wel handig om gebruik te maken van tools die dat heel makkelijk voor je kunnen checken. Het is natuurlijk erg lastig om zelf met een stopwatch naast je computer te gaan zitten om te timen hoe snel die laadt. Bovendien ontvang je dan maar één stukje informatie.

Websites en tools voor controleren prestatie van jouw website

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; PageSpeed Insights van Google is een hele handige tool om in één keer enkele van de eerdergenoemde factoren te testen. Met PageSpeed Insights krijg je diepgaande inzichten in de prestatie van jouw website.

Je vult de url van je website in en direct wordt er een analyse gedaan. Wat eruit rolt, is een score. Je krijgt een score voor mobiel en voor desktop. In deze score zitten de mobielvriendelijkheid, de laadsnelheid en de functionaliteit van design inbegrepen.

Bovendien worden er direct tips aan je gegeven hoe je specifiek jouw website kunt verbeteren. Je krijgt dan direct bruikbare suggesties voorgeschoteld.

Een andere hele fijne tool is Pingdom. Ook Pingdom is een tool om laadsnelheid te testen en geeft je op basis daarvan een score. Direct onder je score vind je vervolgens een lijst aan verbetermogelijkheden die de prestatie van je website zullen verbeteren. Sommige van deze verbetermogelijkheden zijn erg technisch, maar desalniettemin wel van grote waarde.

Een laatste tool die ook zeker even de moeite waard is om te doen, is webpagetest.org. Ook op deze website krijg je een hele lijst te zien van prestaties. Hier vind je je laadtijd weer terug en ontvang je een handig overzicht van alle stappen die achter de schermen doorlopen worden.

Meten is weten

Aan de hand van bovenstaande tools krijg je een indicatie van waar het op jouw website nog aan schort.

Kan de laadtijd beter? Probeer dan een van de aangegeven tips door te voeren. Vooral op smartphones is het funest als het laden van een webpagina te lang duurt. Mensen hebben tegenwoordig geen geduld meer. Je bent ze dan al verloren voordat ze überhaupt binnenkomen.

Nog meer tips over je website? Download dan de gratis website checklist voor een professionele online business.

Naar website checklist info