Website beginnen

Om een website online te krijgen, heb je een domeinnaam en hosting nodig. Deze twee onderdelen kun je zien als de basis van het lanceren van jouw eigen website.


Vervolgens ligt de wereld aan je voeten qua mogelijkheden om je website te vullen en bezoekers te trekken. Laten we beginnen bij het begin.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de eigen, unieke naam van jouw website. Een voorbeeld is ikbeginmijneigenwebsite.nl.

Domeinnamen worden voornamelijk gebruikt voor het identificeren van een website. Deze domeinnaam staat voor een bepaalde code in de vorm van een IP-adres. Dit maakt jouw website over de gehele wereld vindbaar.

Er zijn dus niet twee dezelfde domeinnamen beschikbaar, waardoor je gelimiteerd wordt in je keuze.

Wat is hosting?

Daar waar een domeinnaam je slechts naar een bepaalde locatie leidt, is een hosting juist de daadwerkelijke locatie waar alle informatie van jouw website wordt opgeslagen.

Het gaat hier om alle afbeeldingen, filmpjes, stukken tekst en al het andere dat op jouw website te vinden is. Dit moet natuurlijk ergens opgeslagen worden alvorens je het kan bekijken.

Dankzij een webhostingbedrijf is jouw website 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk. Ook dit is dus essentieel om een website te onderhouden, uit te breiden en aan te passen.

Hoeveel kost dat allemaal?

Met het kiezen van een domeinnaam en webhosting zijn kosten verbonden. Beiden sluit je voor een bepaalde tijd af. Je kan bijvoorbeeld besluiten na een jaar te stoppen met de domeinnaam en de bijbehorende hosting.

Een domeinnaam kost je gemiddeld tussen de 3 en 15 euro per jaar. Deze kosten zijn van enkele factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de aanbieder, de waarde van de domeinnaam en het land van herkomst van de domeinnaam.

Hosting kan je zo duur maken als je zelf wilt. Dit begint meestal rond een paar euro per maand voor ‘normale’ websites en kan oplopen tot 40 euro per maand met allerlei dure extra diensten en schijfruimtes.

In principe zit je met de beginnende pakketten voor een gemiddelde website wel goed.

Hoe kies je een goede domeinnaam en passend hostingpakket?

Er zijn enkele aspecten waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een goede domeinnaam en een passend hostingpakket. Denk bij het kiezen van een goede domeinnaam bijvoorbeeld aan het volgende:

HOUD DE NAAM EENVOUDIG, EN SIMPEL TE ONTHOUDEN
HOUD DE NAAM ZO KORT EN KRACHTIG MOGELIJK
KIES EEN UNIEKE NAAM DIE NIEMAND HEEFT
HOUD REKENING MET JE BELANGRIJKSTE ZOEKWOORD

Deze bovenstaande punten zorgen ervoor dat je een makkelijk te onthouden naam hebt, die tegelijkertijd effectief is in zoekmachines. Voor jouw website haal je zo het optimale uit een domeinnaam.

 

Ook voor het kiezen van een passend hostingpakket zijn er enkele aspecten waar je maar beter op kunt letten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende punten:

MINIMAAL 2 GB AAN OPSLAGRUIMTE VOOR JE WEBSITE
AUTOMATISCHE BACKUPS VAN JE SITE
GOEDE EN SNELLE KLANTENSERVICE
MAKKELIJK TE INTEGREREN MET EEN APPLICATIE ALS WORDPRESS
LOCATIE SERVER GROTENDEELS IN ZELFDE LAND ALS DOELGROEP
PRIJS KWALITEIT VERHOUDING VAN HOSTINGPARTIJ

Voldoet een webhostingpakket aan de bovenstaande eisen? Dan ben je al een behoorlijk eind op de goede weg. In combinatie met een goede domeinnaam ga je zo een mooie toekomst tegemoet.

 

Twijfel je nog over een domeinnaam en hostingpartij, ik geef je daarin graag mijn advies. Voor mijn klanten die voornamelijk in Nederland werken, neem ik de domeinnaam en hosting vaak af bij Hostnet. De klanten die meer functies willen en een .com achter hun bedrijfsnaam willen, adviseer ik om voor Godaddy te kiezen. Vooral als er integraties nodig zijn met software die door buitenlandse developers zijn ontwikkeld vind ik deze partij fijner werken, denk aan affiliate marketing met internationale bedrijven.

Domein aanvragen met 75% korting